Suroviny:
- 1 baklažán, asi 300g
- 5 kapia paprík, asi 400-500g
- 1 hlava cesnaku
- 1 citrón alebo 2 lyžičky balzamikového octu
- 1dl olivový olej
- soľ
Postup:
Rúru predhrejte na 200 stupňov. Počas tejto doby sa baklažán rozreže na polovicu, obe polovice nakrájame na štvorce tak, aby sme šupku nepoškodili. Z alobalu si urobíme malú misku do ktorej vložíme cesnak. Na plech vystlaný papierom na pečenie položíme baklažány, kapia papriky a cesnak v alobalovej miske. Cesnak zalejeme olivovým olejom tak, aby boli stručiky celé v oleji. Potom pokropíme olejom baklažán a kapia papriky, potom osolíme a okoreníme podľa chuti. Zelenina sa vloží do rúry a pečie asi 20-30 minút, kým papriková kôra nezčernie a baklažán tiež ohnedne. Po upečení odlúpnite kôru z chladenej papriky, rozotrieme dužinu baklažánu, vytlačte cesnak zo šupky. Všetko vložíme do mixéra, potom nalejeme vypraženú pikantnú šťavu zozbieranú v plechu na pečenie, lyžicu olivového oleja a vylisovanú šťavu z citróna. Môžeme ešte osoliť a okoreniť. Zeleninový ajvar plníme do pohárov a skladujeme v chlade až do použitia. Používame ku všetkým druhom mäsa a na dochutenie omáčok.