Domovská stránka » Domáci ajvar

Domáci ajvar

Suroviny:

  • 1 baklažán, asi 300g
  • 5 kapia paprík, asi 400-500g
  • 1 hlava cesnaku
  • 1 citrón alebo 2 lyžičky balzamikového octu
  • 1dl olivový olej
  • soľ

Postup:

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Počas tejto doby sa baklažán rozreže na polovicu, obe polovice nakrájame na štvorce tak, aby sme šupku nepoškodili. Z alobalu si urobíme malú misku  do ktorej vložíme cesnak. Na plech vystlaný papierom na pečenie položíme baklažány, kapia papriky a cesnak v alobalovej miske. Cesnak zalejeme  olivovým olejom tak, aby boli stručiky celé v oleji. Potom pokropíme olejom baklažán a kapia papriky, potom osolíme  a okoreníme podľa chuti. Zelenina sa vloží do rúry a pečie asi 20-30 minút, kým papriková kôra nezčernie a baklažán tiež ohnedne. Po upečení odlúpnite kôru z chladenej papriky, rozotrieme dužinu baklažánu, vytlačte cesnak zo šupky. Všetko vložíme do mixéra, potom nalejeme vypraženú  pikantnú šťavu zozbieranú v plechu na pečenie, lyžicu olivového oleja a vylisovanú šťavu z citróna. Môžeme ešte  osoliť a okoreniť. Zeleninový ajvar plníme do pohárov a skladujeme v chlade až do použitia. Používame ku všetkým druhom mäsa a na dochutenie omáčok.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*