Makovým koláčom neodolá nikto, no ak do cesta pridáte aj trochu kokosu, dostanete naozaj špeciálny a fantastický koláč. Vďaka lahodnému krému a čokoládovej poleve je tento koláč ešte úžasnejší!
Ingrediencie na cesto:
- 6 vaječných bielkov,
- 3 lyžice strúhaného kokosu,
- 3 lyžice cukru,
- 1 vanilkový cukor
- 5 lyžíc mletého maku,
- 10 lyžíc múky,
- 15 g prášku do pečiva,
- 5 lyžíc mlieka.
Krém:
- 4 žĺtky,
- vanilkový cukor
- 1 vrecko vanilkového pudingového prášku,
- 500 ml mlieka,
- 6 lyžíc cukru,
- 250 g masla.
Polevu:
- 100 g tmavej čokolády,
- 1 PL oleja.
Postup:
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Pridajte cukor. Pomaly vsypeme mak, strúhaný kokos, vanilkový cukor, múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Hmotu opatrne premiešame.
Plech vystelieme papierom na pečenie, nalejeme cesto a pečieme asi 20 minút v rúre vyhriatej na 190°C. Necháme vychladnúť a rozrežeme na 3 rovnaké tenké pláty.
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, potom pridáme vanilkový pudingový prášok, vanilkovú príchuť a mlieko. Prísady dobre premiešajte vareškou a za stáleho miešania varíme na miernom ohni do hustá. Hotový krém necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame do peny a zmiešame s vychladnutým krémom. Krém rozdelíme na dve rovnaké časti.
Čokoládu nalámeme na malé kúsky a roztopíme nad parou, potom pridáme olej a vymiešame do leskla.
Spodný plát natrieme polovicou krému, zarovnáme, položíme druhý plát, navrstvíme druhú polovicu krému, zarovnáme a položíme posledný plát, jemne zatlačíme. Vrch polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť.
Dobrú chuť!