Domovská stránka » Makovo-kokosový koláč.

Makovo-kokosový koláč.

Makovým koláčom neodolá nikto, no ak do cesta pridáte aj trochu kokosu, dostanete naozaj špeciálny a fantastický koláč. Vďaka lahodnému krému a čokoládovej poleve je tento koláč ešte úžasnejší!

Ingrediencie na cesto:

  • 6 vaječných bielkov,
  • 3 lyžice strúhaného kokosu,
  • 3 lyžice cukru,
  • 1 vanilkový cukor
  • 5 lyžíc mletého maku,
  • 10 lyžíc múky,
  • 15 g prášku do pečiva,
  • 5 lyžíc mlieka.

Krém:

  • 4  žĺtky,
  • vanilkový cukor
  • 1 vrecko vanilkového pudingového prášku,
  • 500 ml mlieka,
  • 6 lyžíc cukru,
  • 250 g masla.

Polevu:

  • 100 g tmavej čokolády,
  • 1 PL oleja.

Postup:

Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Pridajte cukor. Pomaly vsypeme mak, strúhaný kokos, vanilkový cukor, múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Hmotu opatrne premiešame.

Plech vystelieme papierom na pečenie,  nalejeme cesto a pečieme asi 20 minút v rúre vyhriatej na 190°C. Necháme vychladnúť a rozrežeme na 3 rovnaké tenké pláty.

Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, potom pridáme vanilkový pudingový prášok, vanilkovú príchuť a mlieko. Prísady dobre premiešajte vareškou a za stáleho miešania  varíme na miernom ohni do hustá. Hotový krém necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame do peny a zmiešame s vychladnutým krémom. Krém rozdelíme na dve rovnaké časti.

Čokoládu nalámeme na malé kúsky a roztopíme nad parou, potom pridáme olej a vymiešame do leskla.

Spodný plát natrieme polovicou krému, zarovnáme, položíme druhý plát, navrstvíme druhú polovicu krému, zarovnáme a položíme posledný plát, jemne zatlačíme. Vrch polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť.

Dobrú chuť!

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*