INGREDIENCIE
Na cesto:
- 1,5 dl mlieko
- 5 dkg cukor
- 1,5 dkg droždie
- 50 dkg múky
- 15 dkg maslo
- 1 štipka soli
- 2 ks žĺtok
Na náplň:
- 25 dkg nasekané vlašské orechy
- 20 dkg práškového cukru
- 2 dkg vanilkový cukor
- 75 dkg broskyňový džem
Na polevu:
- 15 dkg cukor
- 10 dkg tmavá čokoláda
- 1 ks bielok
Postup:
Zohriate mlieko zmiešame s 1 lyžičkou cukru, potom doň rozdrobíme droždie a necháme vzísť.
Do múky rozdrobíme studené maslo nakrájané na kocky. Pridajte soľ, zvyšný cukor, kvások a žĺtky a všetko dôkladne premiešajte. Takto získané cesto rozdelíme na tri rovnaké časti, potom každú zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu kysnúť.
Na náplň zmiešame pomleté vlašské orechy, práškový cukor a vanilkový cukor. Džem vymiešame do hladka.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžniky s rozmermi 30 × 40 cm.
Do vymasteného pekáča položíme jeden obdĺžnik cesta, natrieme ho džemom a orechovou plnkou, položíme druhý plát, natrieme džemom a orechovou plnkou a nakoniec položíme na vrch posledný plát cesta.
Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C asi 40-45 minút. Hotový koláč nechajte vychladnúť.
Na čokoládovú polevu uvaríme hustý sirup z cukru a 1 dl horúcej vody. Po odstavení z ohňa prisypeme nasekanú tmavú čokoládu a za stáleho miešania necháme roztopiť. Keď vychladne, ale je ešte tekutá, vmiešame 1/2 lyžičky vody a vidličkou rozšľahaný bielok. Vymiešame do leskla.
Polevu natrieme na vrch koláčika a necháme stuhnúť. Prajeme Dobrú chuť!