Pečené plnené vajíčka sú zázrak! Namiesto obyčajnej majonézovej variácie to stojí za vyskúšanie!
Ingrediencie
- 8 uvarených vajec,
- 1 žemľa,
- 3-3 dkg masla a múky
- 2 dl kyslej smotany,
- 1 dl mlieka,
- 1 malá cibuľa
- 2 vaječné žĺtky,
- 10 dkg syra
- 1 zväzok petržlenovej vňate,
- mleté biele korenie,
- soľ.
Príprava
Uvarené vajcia rozrežeme pozdĺžne na polovicu. Rozbijeme žĺtok a vmiešame namočené žemle. Osolíme, okoreníme, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, potom pridáme polovicu kyslej smotany a dobre premiešame. Touto plnkou naplníme bielky. Z masla a múky urobíme ľahkú zápražku, rozmrazíme s mliekom, metličkou dohladka rozmiešame a privedieme na hustú omáčku. Odstavíme z ohňa a vmiešame zvyšnú kyslú smotanu, žĺtka a polovicu strúhaného syra. Dochutíme soľou a korením, pridáme nakrájanú cibuľu. Na dno ohňovzdornej misy rozotrieme trochu omáčky, poukladáme na ňu plnené vajíčka a potom to celé zalejeme omáčkou. Vrch posypeme strúhaným syrom, pokvapkáme trochou rozpusteného masla a dáme piecť do stredne vyhriatej rúry.