Domovská stránka » Makové linecké kolieska s citrónovým krémom.

Makové linecké kolieska s citrónovým krémom.

Linecký je tradičný sviatočný koláč, no ak chcete trochu experimentovať, vyskúšajte makovú verziu. Neporovnateľne chutné!

Ingrediencie

Makové cesto:

  • 300 g hladkej múky,
  • 200 g masla,
  • 100 g práškového cukru,
  • 1 vaječný žĺtok,
  • veľká štipka soli
  • 2 polievkové lyžice celého maku,
  • 1 vyškrabaný vanilkový lusk.

Na citrónový krém:

  • 90 g masla
  • 80 g kryštálového cukru (ak máte radi sladšie, pridajte 100 g),
  • 150 ml čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy (asi šťava z 3 veľkých citrónov),
  • nastrúhaná kôra z 3 neošetrených citrónov,
  • 4 stredne veľké vajcia,
  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu,
  • štipka soli.

Príprava

  1. Na linecké cesto zmiešame múku, maslo, práškový cukor, soľ a  semienka z vanilkového struku. Všetko rozmiešajte na drobivú štruktúru. Pridajte žĺtok a celý mak, potom všetko spolu premiešajte na jednotné cesto. Cesto zabaľte do plastovej fólie a vložte do chladničky na 1 hodinu odpočívať.
  2. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm, potom z neho vykrajujeme tvary. Vykrojené cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 7 minút. Linecké sú po vybratí z rúry ešte celkom mäkké, preto s nimi zaobchádzajte opatrne. Nechajte úplne vychladnúť.
  3. Medzitým si pripravíme citrónový krém. Nalejte citrónovú šťavu do hrnca, zmiešajte s cukrom, vajcami, soľou, nastrúhanou kôrou z citrónov a škrobom.
  4. Varte na miernom ohni, kým nebude mať konzistenciu hustého vanilkového krému. Potom odstavte z ohňa, po kúskoch pridajte maslo a miešajte, kým nezhustne. Krém prefiltrujte cez husté sito, aby ste odstránili zrazené vajce alebo nastrúhanú citrónovú kôru, takže získate oveľa jemnejší krém. Necháme vychladnúť a keď dosiahne izbovú teplotu, vložíme do chladničky.
  5. Pripravené kolieska  potrieme citrónovým krémom a zlepíme. Necháme pár hodín postáť, aby kolieska zmäkli.

Prejeme Dobrú chuť!

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*