Linecký je tradičný sviatočný koláč, no ak chcete trochu experimentovať, vyskúšajte makovú verziu. Neporovnateľne chutné!
Ingrediencie
Makové cesto:
- 300 g hladkej múky,
- 200 g masla,
- 100 g práškového cukru,
- 1 vaječný žĺtok,
- veľká štipka soli
- 2 polievkové lyžice celého maku,
- 1 vyškrabaný vanilkový lusk.
Na citrónový krém:
- 90 g masla
- 80 g kryštálového cukru (ak máte radi sladšie, pridajte 100 g),
- 150 ml čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy (asi šťava z 3 veľkých citrónov),
- nastrúhaná kôra z 3 neošetrených citrónov,
- 4 stredne veľké vajcia,
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu,
- štipka soli.
Príprava
- Na linecké cesto zmiešame múku, maslo, práškový cukor, soľ a semienka z vanilkového struku. Všetko rozmiešajte na drobivú štruktúru. Pridajte žĺtok a celý mak, potom všetko spolu premiešajte na jednotné cesto. Cesto zabaľte do plastovej fólie a vložte do chladničky na 1 hodinu odpočívať.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm, potom z neho vykrajujeme tvary. Vykrojené cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 7 minút. Linecké sú po vybratí z rúry ešte celkom mäkké, preto s nimi zaobchádzajte opatrne. Nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme citrónový krém. Nalejte citrónovú šťavu do hrnca, zmiešajte s cukrom, vajcami, soľou, nastrúhanou kôrou z citrónov a škrobom.
- Varte na miernom ohni, kým nebude mať konzistenciu hustého vanilkového krému. Potom odstavte z ohňa, po kúskoch pridajte maslo a miešajte, kým nezhustne. Krém prefiltrujte cez husté sito, aby ste odstránili zrazené vajce alebo nastrúhanú citrónovú kôru, takže získate oveľa jemnejší krém. Necháme vychladnúť a keď dosiahne izbovú teplotu, vložíme do chladničky.
- Pripravené kolieska potrieme citrónovým krémom a zlepíme. Necháme pár hodín postáť, aby kolieska zmäkli.
Prejeme Dobrú chuť!