Chrumkavé oriešky a ľahký karamelový krém jednoducho báječné! Je to oveľa chutnejšie ako čokoláda z obchodu!
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 15 dkg cukru
- 4 polievkové lyžice teplej vody
- 1,5 dl oleja
- 15 dkg múky
- 15 dkg mletých vlašských orechov
- 1 vrecko prášku do pečiva
- štipka soli
Na krém:
- 20 dkg cukru
- 2 dl vody
- 3 polievkové lyžice múky
- 1 vajce
- 3 polievkové lyžice cukru
- 125 g masla
- 3 dl smotany na šľahanie
- 150 g nasekaných vlašských orechov
Príprava:
Bielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh, pridáme cukor a vodu, za stáleho miešania pridáme žĺtky a olej. Nakoniec pridáme múku, prášok do pečiva a vlašské orechy a dobre premiešame.
Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 175°C asi 30 minút. Cesto nenarastie do výšky, ale tak to má byť. Necháme vychladnúť a prekrojíme na polovicu.
Cukor na miernom ohni skaramelizujeme, zalejeme vodou, varíme, kým sa karamel rozpustí, keď voda začne hustnúť na sirup, odstavíme a necháme vychladnúť.
Vajcia vyšľaháme s 3 lyžicami cukru, pridáme múku a následne vychladnutý karamelový sirup. Potom varíme na miernom ohni za stáleho miešania do zhustnutia, kým bude zmes ako puding. Odstavíme zo sporáka, vmiešame maslo a necháme vychladnúť.
Tri lyžice krému si odložíme bokom.
Smotanu na šľahanie vyšľaháme na tuhú šľahačku a pomaly pridávame karamelový krém, dobre premiešame.
Nasekané vlašské orechy smažte na suchej panvici niekoľko minút, buďte opatrní, pretože sa ľahko pripaľujú. Necháme vychladnúť.
Na spodný plát natrieme asi tri štvrtiny krému, prikryjeme druhým plátom a natrieme zvyšným krémom. Navrch posypte opražené orechy, odložený karamelový krém dáme do vrecka a ozdobíme vrch.
Odložíme do chladničky na 2-3 hodiny.