Suroviny:
-
-
- 1 hrnček (250 ml) šošovice
- 4 sladké zemiaky
- olivový olej
- soľ
- 1 hlava cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- rasca
- 400g paradajky
- 125g baby špenát
- Sladká červená paprika
- Mleté čili
- Tahini / pasta zo sezamových semiačok/
-
Postup:
Šošovicu namočíme do studenej vody. Necháme namočenú celú noc. Sladké zemiaky umyjeme, nakrájame na polovice a uložíme na plech na papier na pečenie natrieme ich olivovým olejom, osolíme podľa chuti a pečieme v rúre pri 220°C asi 30-40 minút, kým sú zemiaky vo vnútri mäkké a na okrajoch trochu hnedé.
Šošovicu scedíme a dáme variť do mäkka, potom ju znova scedíme a prepláchneme. Na panvici zohrejeme olivový olej a dáme doň popražiť rascu asi 1-2 minúty. Pridáme cibuľu a nakrájanú cibuľu a opražíme 5-7 minút do mäkka. Občas premiešame. Pridáme nakrájaný cesnak s pomletými paradajkami a dusíme 4-6 minút. Stále miešame. Znížime teplotu a pridáme mäkkú šošovicu s baby špenátom, dochutíme červenou paprikou, čili a osolíme podľa chuti. Podlejeme asi 60 ml vody a za stáleho miešania varíme, kým špenát nezmäkne.
Vidličkou nahrubo roztlačíme sladké zemiaky tak, aby zostala šupka celá. Uložíme ich po dva na taniere a na vrch dáme šošovicovú kašu. Pokvapkáme tahini a ozdobíme listami koriandra.