Dnes vám predstavíme 5 receptov na šaláty , ktoré sú naozaj výborné a obstoja aj pri každej slávnostnej príležitosti!
1. Piroska šalát
Ingrediencie:
- Cibuľa
- olej
- kuracie prsia (údené alebo grilované),
- varené zemiaky,
- varená mrkva,
- varené vajcia,
- syr,
- vlašské orechy
- semená granátového jablka,
- majonéza
- kyslá smotana
Príprava:
Tento šalát sa robí na vrstvy, každú vrstvu zmiešame s dresingom zvlášť. Množstvo ingrediencií závisí od toho, koľko šalátu chceme urobiť.
Majonézu zmiešame s kyslou smotanou pol na pol. Dresing si môžeme dochutiť podľa vlastnej chute.
Do formy s odoberateľným okrajom postupne uložíme všetky vrstvy.
1 vrstva – Cibuľu nakrájame na malé kocky a podusíme na oleji do sklovitá. Zmiešame s dresingom. Uložíme na spodok formy.
2 vrstva – uvarené zemiaky nakrájame na kocky, zmiešame s dresingom a uložíme na cibuľovú vrstvu, zarovnáme.
3 vrstva – uvarené kuracie prsia nakrájame na tenké plátky, zmiešame s dresingom a uložíme do formy.
4 vrstva – na hrubo nasekané vlašské orechy, zmiešame s dresingom a uložíme do formy.
5 vrstva – uvarená mrkva nakrájaná na kocky, zmiešame s dresingom a dáme do formy.
6 vrstva – na tvrdo uvarené vajíčka, nakrájame na kocky a zmiešame s dresingom.
7 vrstva – nastrúhaný syr, zmiešame s dresingom a dáme do formy, trochu syra si odložíme a posypeme ním vrch.
8 vrstva – na vrch uložíme semena granátového jablka.
Šalát odložíme do chladničky stuhnúť, pred podávaním odložíme bok formy a ozdobíme, podľa vlastnej fantázie.
Dobrú chuť!
2. Hubový šalát z kuracích pŕs
Ingrediencie:
- 1 kuracie prsia,
- 2 cibule,
- 400 g šampiňónov,
- 2 uvarené vajcia na tvrdo
- 100 g syra,
- 1/2 šálky vlašských orechov,
- majonéza podľa chuti
- soľ,
- a mleté čierne korenie podľa chuti,
- olivy na ozdobu.
Postup:
Kuracie prsia uvaríme a nakrájame na tenké plátky. Nakrájame cibuľu a huby a opečieme do mäkka. Uvarené vajce a syr nastrúhame a zmiešame s doteraz uvedenými surovinami, potom pridáme vlašské orechy. Zmiešame niekoľko polievkových lyžíc majonézy so šalátom a okoreníme. Vezmite plochý tanier, do stredu vložte pohár a okolo pohára položte šalát, zatlačte ho lyžičkou a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a olivami. Pohár odstránime.
Dobrú chuť!
3. Vrstvený rybí šalát
Ingrediencie:
- 2 konzervy rýb (najlepšie tuniak),
- 1 malá konzerva kukurice,
- tvrdého syr,
- 4 uvarené vajcia na tvrdo
- 1/2 cibule alebo trochu jarnej cibuľky,
- 200 g majonézy.
Príprava:
Rybu rozdrvte vidličkou, cibuľu nakrájajte na kocky a nastrúhajte syr. Uvarené vajce rozdelíme na dve časti a vidličkou rozbijeme bielka zvlášť a žĺtka zvlášť.
- vrstva – ryba
- vrstva – cibuľa
- vrstva – trochu majonézy
- vrstva – syr
- vrstva – kukurica
- vrstva – trochu majonézy,
- vrstva – ryba
- vrstva – trochu majonézy
- vrstva – vaječný bielok
- vrstva – trochu majonézy
- vrstva – žĺtok
Pred podávaním odložíme do chladničky a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
4. Hubový šalát
Ingrediencie:
- 1 pohár húb,
- 1 zväzok jarnej cibuľky,
- 300 g šunky
- 3 uvarené zemiaky,
- 3 vajcia na tvrdo
- majonéza
Postup:
Všetky suroviny nakrájame a každú vrstvu zmiešame zvlášť s majonézou. Vrstvy ukladáme do formy.
- vrstva – šampiňóny
- vrstva – nakrájaná jarná cibuľka
- vrstva – šunka nakrájaná na kocky,
- vrstva – na kocky nakrájané varené zemiaky,
- vrstva – nasekané varené vajcia.
Pripravený šalát odložte do chladničky a pred konzumáciou ho vyklopte na rovnú misku. Vrch ozdobte šampiňónmi.
Dobrú chuť!
5. Zemiakový šalát na špeciálny spôsob
Ingrediencie:
- varené zemiaky,
- Cibuľa,
- huby
- varená mrkva,
- uvarené vajce na tvrdo
- tvrdý syr
- majonéza
- kyslá smotana
Príprava:
Množstvo ingrediencií závisí od toho, koľko šalátu chceme urobiť. Majonézu zmiešame s kyslou smotanou pol na pol.
Nakrájajte cibuľu a opečte ju spolu s hubami.
Vložte ingrediencie do formy na každú vrstvu pridajte dresing a soľ podľa chuti.
- vrstva – strúhané varené zemiaky,
- vrstva – dresing
- vrstva – opražená cibuľa a šampiňóny
- vrstva – dresing
- vrstva – strúhaná varená mrkva,
- vrstva – dresing
- vrstva – strúhaný žĺtok
- vrstva – dresing
- vrstva – strúhaný syr
- vrstva – dresing
- vrstva – strúhaný bielok
- Na vrch šalátu môžete urobiť ružu z uvarenej mrkvy.
Šalát odložte do chladničky.
Uvedené šaláty sú veľmi chutné a nápadné a dajú sa pripraviť na akúkoľvek príležitosť. Dobrú chuť!