Domovská stránka » Top 5 výborných šalátov, ktoré by mala poznať každá gazdinka!

Top 5 výborných šalátov, ktoré by mala poznať každá gazdinka!

Dnes vám predstavíme 5 receptov na šaláty , ktoré sú naozaj výborné  a obstoja aj pri každej slávnostnej príležitosti! 

 1. Piroska šalát

Ingrediencie:

  • Cibuľa
  • olej
  • kuracie prsia (údené alebo grilované),
  • varené zemiaky,
  • varená mrkva,
  • varené vajcia,
  • syr,
  • vlašské orechy
  • semená granátového jablka,
  • majonéza
  • kyslá smotana

Príprava:

Tento šalát sa robí na vrstvy, každú vrstvu zmiešame s dresingom zvlášť. Množstvo ingrediencií závisí od toho, koľko šalátu chceme urobiť.

Majonézu zmiešame s kyslou smotanou pol na pol. Dresing si môžeme dochutiť podľa vlastnej chute.

Do formy s odoberateľným okrajom postupne uložíme všetky vrstvy.

1 vrstva – Cibuľu nakrájame na malé kocky a podusíme na oleji do sklovitá. Zmiešame s dresingom. Uložíme na spodok formy.

2 vrstva – uvarené zemiaky nakrájame na kocky, zmiešame s dresingom a uložíme na cibuľovú vrstvu, zarovnáme.

3 vrstva – uvarené kuracie prsia nakrájame na tenké plátky, zmiešame s dresingom a uložíme do formy.

4 vrstva – na hrubo nasekané vlašské orechy, zmiešame s dresingom a uložíme do formy.

5 vrstva – uvarená mrkva nakrájaná na kocky, zmiešame s dresingom a dáme do formy.

6 vrstva – na tvrdo uvarené vajíčka, nakrájame na kocky a zmiešame s dresingom.

7 vrstva – nastrúhaný syr, zmiešame s dresingom a dáme do formy, trochu syra si odložíme a posypeme ním vrch.

8 vrstva – na vrch uložíme semena granátového jablka.

Šalát odložíme do chladničky stuhnúť, pred podávaním odložíme bok formy a ozdobíme, podľa vlastnej fantázie.

Dobrú chuť!

2. Hubový šalát z kuracích pŕs

Ingrediencie:

  • 1 kuracie prsia,
  • 2 cibule,
  • 400 g šampiňónov,
  • 2 uvarené vajcia na tvrdo
  • 100 g syra,
  • 1/2 šálky vlašských orechov,
  • majonéza podľa chuti
  • soľ,
  • a mleté ​​čierne korenie podľa chuti,
  • olivy na ozdobu.

Postup:

Kuracie prsia uvaríme a nakrájame na tenké plátky. Nakrájame cibuľu a huby a opečieme do mäkka. Uvarené vajce a syr nastrúhame a zmiešame s doteraz uvedenými surovinami, potom pridáme vlašské orechy. Zmiešame niekoľko polievkových lyžíc majonézy so šalátom a okoreníme. Vezmite plochý tanier, do stredu vložte pohár a okolo pohára položte šalát, zatlačte ho lyžičkou a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a olivami. Pohár odstránime.

Dobrú chuť!

3. Vrstvený rybí šalát

Ingrediencie:

  • 2 konzervy rýb (najlepšie tuniak),
  • 1 malá konzerva kukurice,
  • tvrdého syr,
  • 4 uvarené vajcia na tvrdo
  • 1/2 cibule alebo trochu jarnej cibuľky,
  • 200 g majonézy.

Príprava:

Rybu rozdrvte vidličkou, cibuľu nakrájajte na kocky a nastrúhajte syr. Uvarené vajce rozdelíme na dve časti a vidličkou rozbijeme bielka zvlášť  a žĺtka zvlášť.

  1.  vrstva – ryba
  2.  vrstva – cibuľa
  3. vrstva – trochu majonézy
  4.  vrstva – syr
  5. vrstva – kukurica
  6. vrstva – trochu majonézy,
  7. vrstva – ryba
  8. vrstva – trochu majonézy
  9. vrstva – vaječný bielok
  10. vrstva – trochu majonézy
  11. vrstva – žĺtok

Pred podávaním odložíme do chladničky a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

4. Hubový šalát

Ingrediencie:

  • 1 pohár húb,
  • 1 zväzok jarnej cibuľky,
  • 300 g šunky
  • 3 uvarené zemiaky,
  • 3 vajcia na tvrdo
  • majonéza

Postup:

Všetky suroviny nakrájame a každú vrstvu zmiešame zvlášť s majonézou. Vrstvy ukladáme do formy.

  1.  vrstva – šampiňóny
  2. vrstva – nakrájaná jarná cibuľka
  3. vrstva – šunka nakrájaná na kocky,
  4. vrstva – na kocky nakrájané varené zemiaky,
  5. vrstva – nasekané varené vajcia.

Pripravený šalát odložte do chladničky a pred konzumáciou ho vyklopte na rovnú misku. Vrch ozdobte šampiňónmi.

Dobrú chuť!

5. Zemiakový šalát na špeciálny spôsob

Ingrediencie:

  • varené zemiaky,
  • Cibuľa,
  • huby
  • varená mrkva,
  • uvarené vajce na tvrdo
  • tvrdý syr
  • majonéza
  • kyslá smotana

Príprava:

Množstvo ingrediencií závisí od toho, koľko šalátu chceme urobiť. Majonézu zmiešame s kyslou smotanou pol na pol.

Nakrájajte cibuľu a opečte ju spolu s hubami.

Vložte ingrediencie do formy  na každú vrstvu pridajte dresing a soľ podľa chuti.

  1. vrstva – strúhané varené zemiaky,
  2. vrstva – dresing
  3.  vrstva – opražená cibuľa a šampiňóny
  4.  vrstva – dresing
  5.  vrstva  – strúhaná varená mrkva,
  6. vrstva – dresing
  7.  vrstva  – strúhaný žĺtok
  8.  vrstva – dresing
  9. vrstva – strúhaný syr
  10.  vrstva – dresing
  11.  vrstva – strúhaný bielok
  12. Na vrch šalátu môžete urobiť ružu z uvarenej mrkvy.

Šalát odložte do chladničky.

Uvedené šaláty sú veľmi chutné a nápadné a dajú sa pripraviť na akúkoľvek príležitosť. Dobrú chuť!

Ak sa Vám uvedené recepty páčili, zdieľajte ich s priateľmi!

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*