Možno neexistuje lepší čokoládová koláč, krém je jemný a glazúra lahodná! Ak sa vám to podarí, určite si ho zamilujete!
Ingrediencie na cesto:
- 6 vajec,
- 1 balíček prášku do pečiva,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 6 lyžíc cukru,
- 2 lyžice oleja,
- 6 lyžíc múky.
krém:
- 300 ml smotany na šľahanie
- 300 g tmavej čokolády.
sirup:
- 5 lyžíc cukru,
- 200 ml vody,
- rumová aróma
Na kakaovú polevu:
- 2 polievkové lyžice medu,
- 300 g cukru,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 150 ml vody.
Postup:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, olejom a vodou do peny. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a potom ho opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi. Plech vystelieme papierom na pečenie, cesto nalejeme na plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 40-45 minút.
Čokoládu dáme do misky, pridáme smotanu a na miernom ohni miešame. Keď sa čokoláda rozpustí, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Nesmie vrieť.
Pripravíme si polevu. Množstvo vody a cukru uvedené v recepte dáme do malého hrnca a varíme, kým sa cukor neroztopí. Vmiešame med a kakao a potom odstavíme z ohňa.
Na sirup prevaríme vodu, cukor a rumovú arómu.
Upečený korpus prekrojíme na polovicu a oba tenké pláty pokvapkáme sirupom. Prvý plát natrieme krémom, položíme druhý plát, jemne zatlačíme. Koláč nakrájame na kocky správnej veľkosti, potom každý kúsok polejeme, čokoládovou polevou, necháme stuhnúť a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Dobrú chuť!